top of page

     Mituri ştiinţifice 

                          Vlad Racu

       Pot oamenii să își recunoască ușor propriile palme?


       Tuturor ne este cunoscută expresia ,,A cunoaște pe cineva ca în palmă ”. Niște experți au dorit să testeze acest mit pornind de la ideea că un om nu este atent la propriile palme intodeauna. Astfel ei considerau că unii oameni nu își vor recunoaște aceste părți ale corpului. Experții au ales 50 de bărbați și 50 de femei care nu aveau o slujbă sau activitate ce îi determina să se uite excesiv la propriile palme. Cei 100 au fost legați la ochi în timp ce mâinile lor erau fotografiate. Experții au petrecut după câteva zile să aleagă dintr-o bază de date câte 9 fotografii asemănătoare pentru fiecare set de palme. În final, cu mănuși pe mâini pentru a nu trișa, cei 100 de oameni au fost rugați să își recunoască poza cu propriile palme din cele 10 dispuse. Rezultatul a arătat că mitul este adevărat, întrucât 92 % din cei examinați și-au recunoscut poza, fiecare dintre aceștia reușind acest lucru în mai puțin de 10 secunde.
 
       Pot avioanele să salveze energie și comustibil zburând în ,, formația V ”?


     Studiile au arătat că într-un stol de păsări care zboară în forma literei V, aerul împins de păsările din față, ajută pe cele din spate să zboare cu mai puțin efort. Pornind de la această idee, un grup de oameni de știință au dorit să vadă dacă această formație este benefică și unui grup de avioane, în comparație cu alte tipuri de formații. Mitul este adevărat deoarece avioanele din ,, formația V ” au consumat între 3 și 5 % mai puțin combustibil decât oricare dintre celelalte formații, cu excepția formației patrulater ( avioanele sunt dispuse pe linii și coloane egale la distanțe foarte mici de maxim 2 metri între ele ) care nu a fost luată în calcul datorită nivelului mare de pericol la care erau expuși piloții .


        Poate o persoană legată la ochi să meargă în linie dreaptă?


     Trei persoane au fost legate la ochi fiind supuse aceluiași test. În primă fază ei au mers pe jos de la punctul A la punctul B o distanță de 1 km , după care au fost rugați să înnoate într-un lac distanța de 500 de metri, ca în final să conducă o mașină pe o pistă de aeroport. În fiecare caz, cei trei nu au reușit să se oprească la mai puțin de 200 de metri de punctul în care ar fi trebuit să ajungă legați la ochi. Astfel, mitul s-a dovedit a fi fals. Cele trei persoane au fost rugate să ia parte din nou la test, de această dată având și căști antifonice pe urechi, rezultatele fiind surprinzător și mai dezastruoase, demonstrând importanța fiecărui simț.

 

 

       Pot niște păsări să dezechilibreze o mașină aflată pe marginea unei prăpăstii?


      În multe secvențe din desenele animate, eroii ajung pe marginea unei prăpăstii cu un automobil care poate sta în echilibru. Când cred că totul este în regulă, una sau mai multe păsări se așează pe capotă pentru a o dezechilibra. Pornind de la această situație nefavorabilă, experții au arătat că mitul este fals. Folosind o mașină de masă medie și un container imens de oțel, ei au eliberat pe rând păsări de 1,5,7 și 9 kg care s-au năpustit asupra momelii de pe capotă. Chiar și atunci când toate s-au așezat pe mașină, greutatea lor nu a afectat echilibrul automobilului. Experții au calculat că pentru dezechilibrare, pe capotă ar trebui să se așeze păsări cu o masă de peste 64 kg, lucru imposibil în viața reală.

       Poate un ansamblu de oglinzi să lumineze un tunel subteran?


      Această idee apărută prima dată în filmul Mumia s-a dovedit a fi adevărată.Folosind o mină și 250 oglinzi de 1 x 1 metri, luminarea s-a putut realiza prin reflexie până la ultima oglindă doar în condițiile în care razele soarelui cădeau clar la un unghi de 90 de grade pe prima oglindă. În ciuda validității acestui mit, împrejurările pentru a îl putea deomonstra sunt de cele mai multe ori nefavorabile.

 

       Poate viteza unui pește să determine o undița să ia foc?


    Experții au pornit de la ideea că dacă un pește mușcă momeala și imediat innoata cu o viteză foarte mare în direcția opusă, firul de pe lansetă poate lua foc datorită frecării. Folosind un dispozitiv având viteza maximă atinsă de un pește ( pește evantai-150 km/h ) și materiale pentru fir,undița și lunetă favorabile experimentului, s-a observat că în aproximaitv 30 de secunde frecarea produce în cel mai rău caz fum. Având în vedere că peștele evantai nu are o putere atât de mare, iar un pește care ar putea întrece forțele unui pescar are o viteză maximă de aproximativ 30 km / h , mitul s-a dovedit a fi fals.


      Poate un glonț care se oprește într-un lac înghețat să se învârtă după impact?


    Mitul a fost demonstrat de niște experți din Canada. Folosind un pistol Glock 9mm din mai multe unghiuri, au observat spre mirarea tuturor că mitul are loc doar dacă pistol trage spre gheață formând un unghi de 45 grade și nu 90 grade cum credeau inițial. Astfel, după impact glonțul se învârte pe o parte.
   

     Este sunetul unei explozii din filme la fel cu sunetul unei explozii în viața reală?


    Când niște experți în sunete au explodat o mașină cu ajutorul benzinei, ei au observat că sunetul exploziilor din filme durează mai mult și acoperă mai multe frecvențe decât exploziile din viața reală. Nici exploziile cu C-4 nu au reușit să se apropie de sunetul din filme.

Poate o armă aflată pe sol să fie îndepărtată cu o altă armă?


    Imaginea a fost întâlnită inițial în filmele western când un personaj își scăpa din greșeală arma din mână iar un inamic o îndepărta cu gloanțele. Testând mitul pe pământ, asfalt și noroi, arma de 9mm putea fi ușor îndepărtată de un pistol de același calibru din maxim 3,4 și respectiv 6 gloanțe pentru suprafețele menționate mai sus.

 

bottom of page